Friday, April 5, 2013

Na marginama konferencija Pro-femine


 Prošlo je 20 godina od kada sam završila ženske studije i  konstatujem da su se stvari donekle pomakle, čemu se radujem. Mislim da je pritisak tranzicije, pa i određena vrsta copy paste feminizma kroz glossy magazine omogućila da se o ženskom univerzumu govori danas na konkretniji i bolji način. U svakom slučaju čestitam na konceptu popularizacije problematike, koja treba da izađe iz andergraunda ženskih studija.
Dvadeset godina pisala sam i pišem, govorim javno kao novinarka i kao pisac-  o važnosti i perpektivama ženske pozicije , kao naročito vredne za pisanje, odnosno literaturu. Nema važnije književnice domaće ili svetske da nisam o njoj i njenom stvaranju pisala u takozvanim velikim medijima.
Ipak, u Srbiji se i dalje živi kao da feminizma nikada nije bilo.
Ova konferencija dotakla je tešku temu ženske kompeticije i zavisti i to mi se zaista čini otrežnjućim, racionalnim i opravdanim. Muškarci se najčešće, kao poznate kukavice odlučuju za mobing, žene su opasni i uspešni neprijatelji. U razloge mobinga i seksizma  ne bih sada iznova da ulazim ali to što se u Srbiji živi kao da feminizma nikada nije bilo delom je tako jer su žene to izabrale. Svaka javna ličnost koja je počela svoje izlaganje rečenicom Nisam feministkinja....kompromitovala je uspešno  borbu  za ženska  prava.Ženska prava su uvek na Balkanu tabu i to je zaista nepojmljivo ali istinito.
Urednica časopisa Lepota i zdravlje, preskočila je i zaobišla  etiketu feminizma  i postavile težište na konstruktivno pitanje šta žene žele. Time je praktično donekle  zaobišla i premostila takozvani gender gap, koji je toliko uporan da ga do danas nisu iskorenile ni mnogo bogatije i emancipovanije sredine.(videti broj časopisa Granta, naslovljen F-word). Ali, tamo priznaju da je to tako, ne negirajući važnost feminizma, za koji je u uvodniku Grante lepo rečeno: Danas kada kažemo feminizam, svako vidi nešto drugo, ali svako vidi NEŠTO.
Naravno, ovde se otvara pitanje kontroverznog ali meni dragog fenomena  lipstick feminizma,  o čemu neki drugi put.
Na kraju šta da kažem sem - hvala vam.
Posebno @mahlat i @mooshema na izveštajima i opservacijama.


1 comment:

Followers